2011-03-08 12:39:56• hírek • Szatmár.ro

Világszerte a nőket ünneplik

A Nemzetközi Nőnapot 1911-ben ünnepelték meg első alkalommal, az ENSZ közgyűlése azonban mindössze 1977-ben tette hivatalos ünneppé március 8-át, mint a nők jogai és a nemzetközi béke napját.

Annak alapgondolata, mely szerint egy nap jelképesek kizárólag a nőké legyen és világszerte megünnepeljék a nőnapot, a német Clara Zetkin fejéből pattant ki az 1910-ben megrendezett koppenhágai II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson. A régmúlt időkkel ellentétben a nőnap mára elvesztette politikai tartalmát, napjainkban leginkább jelképértékűvé és szokássá vált. Ezen a napon a férfiak apró ajándékkal, elsősorban virággal köszöntik női hozzátartozóikat, ismerőseiket.

Természetesen világviszonylatban a nőszervezetek március 8-át továbbra is figyelemfelkeltő napnak tekintik, ugyanis különböző felvonulásokkal, akciókkal igyekeznek felhívni a figyelmet a nők társadalomban betöltött szerepére, a kiszolgáltatottságra és a védtelenségre. Annak ellenére, hogy modern világunkban a nők jóval több előnyt élveznek, mint elődeik, még napjainkban sem mondhatjuk el, hogy a nőknek minden téren sikerült kivívniuk az egyenrangúságot. Amiért a jogok a sokesetben egyenlők, még nem jelenti az esélyek egyenlőségét is. A bérkülönbségeken kívül a mai napon sok helyütt a nők elleni erőszakra, a szexuális zaklatásokra és a családon belüli erőszakra is felhívják a figyelmet.

Mindazonáltal minden feminista és emancipált nézeteket félretéve, a mai napnak jelképesen arról kellene szólnia, hogy a nők megtanuljanak valóban nőként élni, az élet minden területén nőként boldogulni, őrülni és felfedezni a nőiesség mivoltát, illetve ebben a szerepkörben életük során a lehető leginkább kiteljesedni. Mert a nő nem a természet bájos tévedése, hanem annak legszebb alkotása!

Boldog Nőnapot kívánunk!


A Szatmár.ro szerkesztőségének férfi munkatársai, Boldog Nőnapot kívánnak minden kedves hölgy olvasónak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: